Solcellspaneler monterade med markskruv
6000kvm stor solcellspark

Varje timme träffas Jorden av över 430 triljoner Joule i form av solenergi. Det är mer energi än vad hela mänskligheten gör av med på ett år! Det råder inget tvivel om att solen är den överlägset mest kraftfulla energikällan i vår närhet – en energikälla som med största sannolikhet kommer att spela en avgörande roll i människans fortsatta energiutvinning.

 

 

Nu är det förstås inte så att all denna solenergi fogligt sällar sig till våra kraftnät för att därigenom lysa upp våra hem. Nej, den måste först fångas upp med hjälp av solceller och omvandlas till elektricitet. Solcellerna måste i sin tur byggas och installeras på lämpliga platser. Med lämpliga platser menar man ofta hustak, men även s.k. solparker har på senare år kommit att bli minst lika vanliga lösningar utanför städerna.

Vi på Sluta Gräv är emellertid inte experter på solenergi. Däremot vet vi mycket om markskruv för stabila markfundament. Vi vet också att panelerna i framtidens solparker ofrånkomligen kommer att behöva någonting att förankras i. Och det är just inom detta område som vi kan briljera!

Faktum är att våra skruvar redan har använts till solparksprojekt i både Asien och Europa. En av dem som hunnit bekanta sig med liknande projekt här på hemmaplan är vår partner Kristian Falkström på Sluta Gräv i Halland. Under de senaste dagarna har han nämligen lagt grunden till 6000 kvm solpaneler i ett nytt energiprojekt utanför Halmstad. 350 monterade skruv senare och en gladare Kristian som åter igen demonstrerat varför våra lösningar är marknadsledande när det kommer till snabba, säkra och prisvärda installationer av markförankringar. Kristian använde våra SGP-skruvar (1200 mm) – ett av våra mest flexibla alternativ för snabba markinstallationer. Med goda markförhållanden och mycket yrkesskicklighet kunde han således installera mellan 70 och 100 byggfärdiga markskruvar om dagen. På samma gång visade också Kristian hur snabbt solpaneler faktiskt går att installera med våra metoder!

 

Gemensamt med solenergi har markskruven att den dessutom är betydligt miljövänligare. Man slipper ju betong, grävmaskiner och annan tung apparatur som ska fraktas till och från platsen!

Frågan som många ställer sig är om solenergi verkligen kommer att vara lika aktuellt här i Norden. Ett solklart ja! Solenergi verkar helt enkelt vara för effektivt för att kunna förbises. Vi må kanske inte åtnjuta lika många soltimmar som exempelvis våra kollegor i Australien, men det finurliga är att solpaneler inte heller behöver utsättas för direkt solljus för att producera elektricitet. Även mulna dagar fortsätter de absorbera solenergi, om än i något mindre skala. Solceller är här för att stanna.

Vi är övertygade att efterfrågan på solparker bara kommer att öka i framtiden. När hustaken inte längre räcker till, kommer en allt större del av solcellerna behöva installeras på marken. Och där står förstås Kristian, tillsammans med våra övriga skickliga montörer, redo att lägga grunden till ditt solparksprojekt!

Så om du är en av dem som överväger att bygga en solpark – låt oss stå för markförankringen. Det är snabbare, billigare och miljövänligare. Och när panelerna väl är på plats gör solen resten. Solen beräknas för övrigt existera i åtminstone 5 miljarder år till. Allt tyder alltså på att du gör en bra affär!